loading

Göz kapağı düşüklüğü, gözün renkli kısmının göz kapağı tarafından bir veya bir buçuk milimetreden daha fazla olacak şekilde kapanması durumudur. Bu durum doğuştan veya sonradan gelişebilir. Günümüzde çok sık karşılaşılan bir problem olmasının temelinde genellikle yaşlanma yer alır. 

Yaşla beraber göz kapağı üzerindeki kasların gevşemesine bağlı olarak göz kapağı düşmesi gerçekleşebilir. Bu en sık görülen neden olsa da farklı durumlardan kaynaklı olarakta pitozis meydana gelebilir. Pitozis uzun vadede görme açısını olumsuz yönde etkilediğinden tedavi edilmesi gereken bir durumdur. 

Göz kapağının düşmeye devam etmesi ve gözü ciddi bir ölçüde kapaması hali eğer bebeklik ve çocukluk döneminde başladıysa göz tembelliği gelişebilir. Bu durum göz sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden tembellik gelişmeden öncesinde göz kapağına müdahale gerçekleştirilmesi gerekir.

Pitozis doğuştan göz kapağını kaldıran kasın yeterli derecede gelişmemesinden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Bu durum göz kapağının farklı derecelerde düşmesine neden olabilir. Çevresel etkenlerden kaynaklı olarak da göz kapağı düşmesi meydana gelebilir. 

Göz çevresinde gerçekleşen bir yaralanma, uzun süre kontakt lens kullanımı, enfeksiyonel hastalıklar, alerjik reaksiyonlar, göz veya beyinde gelişen tümörler ve çeşitli kas ve sinir hastalıklarından kaynaklı olarak göz kapağı düşebilir.

Myastenia Gravis, müsküler distrofi veya oftalmoplejiler gibi hastalıklara bağlı olarak da göz kapağı düşmesi gözlemlenebilir. Bu tür hastalıklar kas güçsüzlüğü yaratarak göz kapağının kontrol edilmesini devre dışı bırakabilir. Beyin tümörü, gözlerde gelişen anevrizma gibi damar hastalıkları da sinirleri etkileyerek yine pitozis ile sonuçlanabilir.

Her göz kapağı düşmesi bir hastalık belirtisi olarak anlaşılmamalıdır. Ancak kişilerde göz kapağı düşmesi gelişmesi halinde bu sorunun temelinde yatan ana nedenin tespit edilmesi önemlidir. Yaralanma, alerji veya enfeksiyon gibi bir durum sonrasında gelişmesi halinde mutlaka bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalıdır. 

Teşhis için beyin ve orbita MR, EMG görüntüleme tetkiklerine ve çeşitli kan tahlillerini bakılması gerekebilir. Bu tür bir durumda göz hastalıkları ve beyin cerrahisi multidisipliner bir çalışma gerçekleştirir.

Pitozis Belirtileri Nelerdir?

Pitozis genellikle gözle görülür belirtiler açığa çıkarır. İlk akla gelen temel belirtisi üst göz kapaklarında bir veya ikisinde de düşüklük, sarkıklık gelişmesidir. Bazı kişilerde hafif düzeyde sarkıklık olabileceği gibi bazı kişilerde ise belirgin seviyelerde düşüklükler gözlemlenebilir. 

Göz kapağı düşmesinin bir gözü daha fazla etkilemesi daha rahat bir şekilde dışarıdan anlaşılabilir. Her iki gözde meydana gelmesinde ise bunu genellikle kişinin kendisi fark eder. Kapaklarda meydana gelen düşüklüğün yanı sıra aşağıdaki davranışsal veya fiziksel değişiklikler de yine göz kapağı düşüklüğünün belirtisi olabilir.

  • Hastanın daha iyi bir şekilde görebilmesi için başını yukarı doğru kaldırması
  • Göz kapaklarını yukarı yönde çekmeye çalışması
  • Görmeyi kolaylaştırmak amacıyla yapılan baş hareketlerine bağlı olarak boyun, bel ve omurgada ağrı hissi
  • Yüze daha yorgun bir ifadenin oturması
  • Gözde kuruluk gelişmesi
  • Gözde aşırı yaşarma 

Göz kapağının tek gözde gelişmesi halinde ileri dönemlerde düşüklük gelişen gözde göz tembelliği sorunu açığa çıkabilir. Göz tembelliği ilerlemesi halinde geri dönüşü olmayan bir göz hastalığı olduğundan dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür ciddi durumların haricinde pitozis estetik problemleri de beraberinde getirir. 

Kişilerin aynaya baktıklarındaki yansımalarından şikayetçi olmaları, daha rahat görebilmek için yaptıkları mimikler nedeniyle göz çevresi ve alında kırışıklıklar gelişmesi söz konusu olabilir. Bu tür durumlar estetik kaygı yaratabilir ve kişinin günlük hayatı olumsuz yönde etkileyebilir.

Pitozis Teşhisi Nasıl Konulur?

Pitozis gözle görülebilir bir sağlık problemidir. Ancak detaylı bir inceleme yapılması ve herhangi bir hastalık varlığı ihtimalinin incelenmesi gerekir. İlk olarak fiziksel muayene yapılır ve hastanın tıbbi geçmişi öğrenilir. 

Pitozis belirli durumlarda olup sürekli devam eden bir durum değilse bu soruna neden olan ana hastalığın teşhis edilmesi için incelemeler yapılır. Biyomikroskopi muayenesi gerçekleştirilerek gözdeki olası sorunlar tespit edilir. Belirli durumlarda tensilon testi uygulanarak kas gücü incelenir. Yeterli bir teşhis konulabilmesi için yine kan testlerine ve çeşitli görüntüleme testlerine de başvurulabilir. Tetkikler ardından elde edilen bulgular ile teşhis konulabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

Göz kapağı düşüklüğü farklı yollarla tedavi edilebilir. Düşüklüğün her iki göz kapağında olup olmadığı, göz kapağının yüksekliği ve göz hareketlerinde kısıtlama gelişip gelişmediği incelenerek bir tedavi planlaması yapılır. Bazı durumlarda doktorlar görüş açısını etkilemeyen göz kapağı düşüklüğünde müdahale gerçekleştirmeyi erteleyebilir. Bu tür durumlarda hasta düzenli olarak takip altında tutulur. Bu durum özellikle çocukluk döneminde gerçekleşir.

Ancak göz kapağı düşmesinin ciddi seviyelerde olması ve beraberinde göz tembelliği gelişebilmesi halinde cerrahi müdahalelere başvurulur. Hastanın durumuna göre cerrahi müdahalelerde göz kapağındaki  kas güçlendirilebilir varsa fazla doku alınabilir. Göz kapağını tutan kasın güçlenmesi adına kasa çeşitli müdahaleler gerçekleştirilir. İleri yaşlardaki hastalar için ise cerrahi müdahaleler yerine gözlük kullanımı tercih edilir. Gözlük tedavisi geçici bir tedavi olup genellikle beraberinde cerrahi müdahaleleri de getirir.

Göz kapağı ameliyatı lokal anestezi uygulanarak ayakta yapılan bir ameliyattır. Hastalar bir hafta içerisinde günlük hayatlarına geri dönebilirler. Göz kapağı ameliyatı günümüzde genellikle estetik kaygıları gidermek için uygulanır.