loading

Katarakt; göz içinde bulunan merceğimizin saydamlığını kaybetmesidir. Göz içi merceğimiz göz bebeğimizde yer alır ve doğumdan itibaren saydam olması gerekir. Bu mercek saydamlığını en sık olarak 60 yaşından itibaren kaybetmeye başlar. 

Ameliyatsız katarakt tedavisi ne yazık ki mümkün değildir. Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Katarakt ameliyatı tıp bilimleri içinde en sık gerçekleştirilen ameliyattır ve başarı oranı %97’dir.

Katarakt Belirtileri Nelerdir?

Sisli, puslu ya da bulanık görme en sık karşılaştığımız katarakt belirtileri arasındadır. Hastalarımızın önemli bir kısmı ise; gözlük camı değiştirme ihtiyacı hissetme, yakını iyi görmeye başlama, gece araç kullanırken, ışıklarda saçılma veya gözlerde kamaşma ile bize başvurmaktadır.

Ne Zaman Katarakt Ameliyatı Olmak Gerekir?

Görmede zorluk ortaya çıkmışsa artık günlük hayat zorlukları ortaya çıkıyorsa ameliyat düşünülmelidir. Her hasta için farklıdır ancak tedavinin ertelenmesi ve kataraktın sertleşmesi kişinin ileri tarihteki ameliyatını zorlaştıracaktır.

Bu belirtiler;

  • Araç kullanmakta zorluk
  • Yakın okuma aktivitesi gerçekleştirmekte zorluk
  • Merdiven veya tümsekleri fark edememek
  • Görme derecesinin muayene ile %50’nin altında tespit edilmesi

Ameliyatsız Katarakt Tedavisi Mümkün mü?

Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır. Peki her katarakt belirtileri olan kişinin ameliyat olması gerekir mi?

Elbette hayır, katarakt belirtileri olan kişilere detaylı bir göz muayenesi sonrasında eğer hayatını etkileyecek kadar kataraktı var ise ameliyat öneriyoruz.

Katarakt ameliyatı toplam süresi 10 – 15 dakika arasındadır. Bu süre içinde hastanın gözü damlalar ile uyuşturulur. Ardından göz içindeki saydamlığını kaybetmiş mercek alınır ve yerine yeni ve yapay bir mercek konulur. 

Katarakt ameliyatında kullandığımız güncel yöntem, Fako adı verilen ameliyat yöntemi ile dikişsiz olarak yapılır.

Akıllı Lens Ameliyatı

Katarakt Ameliyatında Akıllı Lens Seçimi

Akıllı lens; uzağı ve yakını görmek ve orta mesafelerde de görüşü artırmak amacıyla geliştirilmiş olan lenslerdir.

Göz içi lensler tek odaklı (monofokal) ve çok odaklı (multifokal) olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Tek odaklı olanlar katarakt ameliyatı için kullanımında uzak için gözlük kullanmayı bırakır ancak yakın gözlüğü kullanma gereği içerir.

Çok odaklı olanlarda ise mercek iki veya üç odaklı şekildedir. Trifokal lensler yani akıllı lensler; üç odaklı olanlardır. Bu merceklerin takıldığı hastalarımız; hem yakını hem de uzağı rahatlıkla görebilirler.

Akıllı lenslerin göz merceğinin çıkarılarak yerleştirilmesi ile kalıcı olması ve ömürlük olması bu nedenledir. Genellikle 40 yaş sonrasında uyguladığımız akıllı lensler geçmişte katarakt ameliyatı olan kişilere de uygulanabilmektedir.  

10-15 dakika gibi kısa sürede akıllı lensin uygulanması ve tedavi sonrasında hayatınıza kaldığınız yerden sağlıklı görüş alanına sahip olarak devam etmenizi sağlar.

Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

 Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süresi özellikle çalışan hastalarımızın bize sıklıkla sorduğu önemli bir sorudur. Katarakt ameliyatı sonrası iyileşme süresi yaklaşık 1 aydır.

Hastalarımızı ameliyat sonrası 1.gün, 1.hafta ve 1.ay göz muayenesi kontrollerine çağırarak gözlerdeki iyileşmeyi takip ediyoruz. Bu süre içerisinde göz içinde reaksiyonlar görülmektedir.

Göz içine yerleştirilen mercek veya ameliyat sırasında göz içine konulan ve sonrasında geri alınan bazı maddeler mevcuttur. Her ne kadar oldukça kısa bir ameliyat olsa da göze dışarıdan yapılan bu müdahaleler gözde belirli bir tepkiye neden olur. Özellikle de göz içinden mercek ismi verilen dokunun alınması önemli değişikliktir ve buna gözün uyum sağlaması bir miktar zaman almaktadır.

Diğer bir önemli noktada, katarakt ameliyatı sonrasında gözün en önündeki kornea tabakasında bir miktar ödem oluşmasıdır, bu ödemde bir süre içerisinde azalacaktır. Özellikle ilk günler puslu görmenin sebebi bu kornea ödemidir. 

İyileşmesi için ise yaklaşık 1 hafta gerekli bir zaman vardır. Hastalar ilk bir hafta içinde iyi görmeye başlarlar ancak, göz numaralarının tam olarak netleşmesi 1 ayı bulur. Bu nedenle ancak bir ay sonra gözlük reçete edilir. Bazı hastalarda bu süre daha uzun olabilir.

Katarakt ameliyatı sonrasında bir miktar kanlanma oluşması beklenen bir durumdur. Ancak ağrı, görme azlığı ve gözde aşırı kanlanma olması durumunda mutlaka doktorunuza başvurun ve kontrol muayenesi olmayı ihmal etmeyin.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Görme

 Katarakt ameliyatı sonrası görme genellikle ilk 1 hafta içinde, ameliyat öncesine göre daha iyi bir düzeye ulaşır.Katarakt ameliyatı sonrası görmenin ilk günler bulanık olması normaldir. Bu bulanıklık her gün biraz daha azalarak 1 hafta içinde genelde düzelir. Yaşlı ve kataraktı ileri seviyedeyken ameliyat olan hastalarda bu süre uzayabilir.

Bir göz içi mercek operasyonu geçirdiyseniz, renklerin çok parlak olduğunu fark edebilirsiniz. Göz içi lens sarımsı / kahverengimsi bir renk tonuna sahip olabilen doğal merceğinizden farklıdır.

Katarakt ameliyatında kullanıma giren akıllı lensler yani uzak – yakın çok odaklı lensler ile uzak ve yakın gözlüklerine ihtiyaç azalmıştır. Bu lenslerin temel dezavantajı maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Ancak ameliyat sonrası dönem hastalar tarafında memnuniyeti oldukça yüksektir. Akıllı lens tercih eden hastalarımızda en iyi görme potansiyeline ulaşmak bazen 6 ay gibi bir süreye uzayabilmektedir.

Katarakt ameliyatı sonrası görmenin bulanıklaşması durumuna ikinci katarakt oluşumu neden olabilir. İkinci katarakt oluşumu, merceğin konulduğu zarda meydana gelen opaklaşmadır. Bu opaklaşma neticesinde astigmat meydana gelir ve görme bulanıklaşır.

Kimlerde Katarakt Ameliyatı Sonrası Görme Netliği Değişmeyebilir?

Gözün retina tabakasında problemleri olan kişilere, görmesinin artmayabileceği anlatıyoruz. Göz tansiyonu da olan hastalarımızda bazen benzer durumlar ile karşılaşabiliyoruz. Bu riskleri hastalarımız ile mutlaka paylaşıyoruz. Hastalarımızın bu gibi durumlardan haberdar olması oldukça önemlidir.

Katarakt Ameliyatı Olmazsam Ne Olur?

Bu soru hastalarımızdan sık duyduğumuz sorulardan birisidir. Özellikle göz ameliyatı olmak istemeyen hastalar, şikayetlerini göz ardı ederek ameliyat olmak istemezler. Ancak maalesef katarakt beklenildiği zaman durum pek iyiye doğru gitmez. Zaman içinde hastanın şikayetleri artar. Görme iyice bulanıklaşır.

Katarakt ameliyatı olunmaz ise, göz tansiyonu artışı gibi sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle benim hastalarıma tavsiyem, kendilerini uygun hissettikleri ilk fırsatta ameliyat olunmasıdır.

Ayrıca görme fonksiyonu sadece bir göz muayenesinde harfleri seçmek değildir. Katarakt günlük yaşamda görmeyi olumsuz etkiler. Örneğin kalça kırığı olan hastaların önemli bir bölümü kataraktı olan kişilerdir. Diğer yandan kataraktı olan kişilerin araç kullanmaması da oldukça önemlidir.

Diğer bir sorunda; katarakt ameliyatı olmayan kişilerin retina muayeneleri sağlıklı bir şekilde yapılması mümkün değildir. Özellikle sarı nokta hastalığı gibi, yaşlılarda sık karşılaştığımız bu hastanın muayene edilebilmesi için göz içindeki optik ortamın saydam olması gerekir.

Her şeye ve tüm bu bilgilere rağmen ameliyat olmayı düşünmeyen hastalara tavsiyemiz, trafikte araç kullanmamaları, günlük yaşamlarını sürdürürken çok dikkatli olmalarıdır. Yaşlı insanlarda sıklıkla önemli sorunlara yol açan düşme gibi sorunlar az görme ile ilişkilidir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

  • 1 hafta istirahat edilmelidir.
  • Göze gelecek darbelerden kaçınılmalıdır.
  • Gözünüzü ovuşturmayın ve baskı uygulamayın.
  • Ağır kaldırmak, ıkınmak, öksürmek gibi zorlayıcı hareketlerden 1 hafta kaçınınız.
  • Gözünüz ameliyatı takip eden ilk günlerde enfeksiyonlara karşı hassastır. Dostlarınızla tokalaşıp öpüşmeyiniz. Sık sık ellerinizi yıkayınız. Gözünüze ilaç damlatmadan önce ellerinizi yıkayınız, ilaç şişesinin ucunu gözünüze ve kirpiklerinize değdirmeyiniz.
  • Okuma, televizyon izleme, yürüyüş yapma gibi günlük aktivitelerinize devam etmenizde sakınca yoktur.
  • Ameliyat sonrası ilk hafta hafif kaşıntı, batma, ışığa hassasiyet olabilir.
  • Işıktan rahatsız olanların güneş gözlüğü kullanmaları şikayetlerini azaltır.
  • Doktorunuz kontrollerden sonra size onay vermeden, otomobil kullanmayın.