loading
Katarakt Ameliyatı ve Akıllı Lens

Genellikle yaşa bağlı karşılaşılan katarakt, bireyin yaşam kalitesinde düşüşe yol açabiliyor. 

Günümüzde gelişen teknoloji ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilen katarakt durumu için birbirinden özel lensler ve başarılı ameliyatlarla sayesinde bireyler görüş kalitesini geri kazanabilmektedir.

Katarakt, göz bebeğinin arkasında yer alan ve görme işlevine katkı sağlayan doğal merceğin çeşitli sebeplerle saydamlığını yitirmesi ve matlaşmasıyla görülen durumdur. Göz, kornea ile lensin kırıcılığının yanı sıra saydamlığıyla net görüş sağlar. Lenste saydamlığını kaybetmesi, kesikliklerin meydana gelmesine ise katarakt adı verilir.

Katarakt, 55 – 60 yaşındaki kişilerde göz merceğinde ortaya çıkan hafif matlaşma ve sertleşmeyle kendisini gösterir. Hastalar kataraktı renklerin canlılığında ya da görme kalitesinde düşme şeklinde ifade eder.

Başlangıç seviyesinde olan bir kataraktın görme kalitesinde düşüş, araba farlarından rahatsız olma, karanlıkta ya da sisli havalarda ince ayrıntıları görememe şeklinde belirtilere yol açar. Katarakt durumunda renkler sıklıkla pastel tonlarda görülüp genel katarakt belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

  • Işıktan hoşnutsuzluk
  • Göz kamaşması
  • Gözlerde yorgunluk ve baş ağrısı
  • Uzak veya yakın görmede zorlanma,
  • Bulanık görüş
  • Gözlük numarasının farklı olması
  • Gece görüş kalitesinde azalma
  • Derinlik hissinin azalması
  • Renklerin daha solgun görülmesi
  • Araç kullanmada zorlanma
  • Gazete ve kitap okumada zorlanma

Katarakt Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Katarakt, ameliyat uygulaması ile tedavi edilmektedir. Gerçekleştirilen ameliyatlarda günümüzde daha çok, “intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu” ile “ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu” yöntemleri kullanılmaktadır. 

Ekstrakapsüler ekstraksiyon yönteminde, planlı ekstrakapsüler yani dikişli göz merceği uygulaması ve fakoemülsifikasyon yani lazer işlemi ile dikişsiz katarakt ameliyat tekniği uygulanır. Cerrahi işlem için eğer ki geç kalınmışsa göz bebeğinde matür katarakt görülebilmektedir.

Cerrahi uygulama ile bireyin uzak haricinde, hem uzak hem de yakın ya da bunların dışında uzak, yakın veyahut orta yakın görüşün tedavi edilmesi şeklinde opsiyonlar sunulmaktadır. Bireyin seçimine göre ve de genel sağlık kontrollerine göre en uygun göz içi lensi seçilerek ameliyat işlemi gerçekleştirilir. Yüksek astigmat durumunda ise özel lensler yerleştirilmektedir.

Günümüz katarakt cerrahisinde ciddi başarılar elde edilmektedir. Premium özellikteki göz içi lensleri ile birlikte hasta, katarakt ameliyatından sonra hayat kalitesinde çok büyük bir iyileşme ile yaşayarak uzak ve yakın mesafeleri çok net bir şekilde görebilmektedir.

Katarakt uygulamasında günümüzde en sık lazer cerrahisi adı verilen FAKO yöntemi uygulanmaktadır. Bu operasyon ile sertleşmiş olan katarakt kırılıp, temizlenir ardından bölgeye göz içi mercek konur. Operasyon sırasında 2 mm’den küçük kesi atılarak işlem gerçekleştirilir.

Yöntemin dikişsiz olması, ağrı hissi vermemesi ve damla anestezisiyle gerçekleştirilmesi büyük avantajlardır. Birey eğer aşırı heyecanlı değilse bütün katarakt işlemleri iğnesiz şekilde yalnızca damla anestezi doğrultusunda tamamlanabilmekte, işlem 15 – 20 dakika içerisinde tamamlanabilmekte ve 2 ila 3 gün sonra normal hayatına geri dönebilmektedir.

Katarakt Ameliyatında Kullanılacak Akıllı Lens Seçimi

Katarakt ile karşı karşıya kalan bireyler uzak mesafe dışında, hem uzak mesafeyi hem de yakın mesafeyi veyahut uzak, yakın ya da orta yakın mesafelerde zorluk yaşıyor ise bu durumların tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Bireyin seçimine ve genel sağlık haline uygun göz içi lens eğer uygun ise katarakt ameliyatı seçilen yöntem ve lens ile gerçekleştirilir. Bireyin seçimi ile sağlık durumuna uygun katarak ameliyatında kullanılabilecek lensler ise:

Monofokal Lens Uygulaması

Bireyin katarakt ameliyatı sonrasında eğer ki başka bir hastalıktan ötürü takip edilmesi gerekiyorsa o zaman monofokal lensler mercek seçimi olarak tercih edilir.

Bireyin gözüne bu özellikte bir lens yerleştirilmesinde birey uzak mesafeleri gözlüksüz, net şekilde görebilir. Bu lensin kullanıldığı bireyler sadece okuma gözlüğü kullanımına ihtiyaç duyar.

Multifokal Lens Uygulaması

Ne yakın mesafe ne de uzak mesafe için gözlük kullanmak istemeyen bireyler, üzerinde birden fazla odak olan multifokal lensleri tercih edebilir. Bu lenslerin çoklu optik özellikli çeşitleri vardır. 

Üzerinde yer alan her bir halkanın ayrı mesafeleri gösterdiği ya da uzak – yakın şeklinde sürüp giden dağılımı bulunan lensler bulunur. Böyle bir dağılım bulunmadan, her bir halkanın hem uzak mesafeyi hem de yakın mesafeyi yansıtabildiği özellikteki difraktif lensler de tercih edilebilir.

Trifokal Lens Uygulaması

Multifokal lenslerin ortaya çıkmasıyla beraber, ara mesafelerde de rahatlıkla tercih edilebilecek lens ihtiyacı ortaya çıktı. Araç kullanmak veya gazete, kitap okumanın haricinde bilgisayar başında sıkça zaman geçirilmesi gerektiğinde yaklaşık 70-80 cm göz – ekran mesafesinin uzak ve yakın odak şeklinde olan ve bu mesafelerde rahat görüş sunan üç odaklı trifokal lensler de sıkça tercih edilmektedir.

Refraktif Lens Değişimi

Katarakt sorunu olmayan, numaralı özellikte gözlük kullanan fakat lazer veya benzeri bir uygulama için uygun şartları sağlamayan bireylere gözlük düzeltmek için katarakt ameliyatı uygulanabilir. 

Kişi katarakt hastası gibi kabul görerek, uzak mesafe, orta yakın mesafe ve de yakın mesafe odakları düzeltilir. Katarakt durumunda mercekleri düzeltmenin dışında, mercekleri düzeltme esnasında kataraktın da uzaklaştırıldığı terse dönük uygulama refraktif lens şeklinde adlandırılır.

Fakik Göz İçi Lens Uygulaması

Numaralı gözlük kullanmaktan hoşlanmayan genç yaştaki kişi bireyler fakik göz içi lens kullanımını tercih edebilir. Bu tip lenslerin uygulandığı yöntemlerde katarakt problemi bulunmayan bireylerin sağlam merceğini çıkartılmadan, gözün içinde yer alan ve ön kamara ismi verilen boşluk kullanılır. 3 mm ve yukarısında olan bölgeye özel hazırlanmış göz içi lens bu alana özenle yerleştirilir. 

Cerrahi uygulamanın sonrasında bireyin kendi merceği uzak ve yakın mesafe uyumunu algılar, yerleştirilen lens de gözlük veya kontak lensin işlevini gerçekleştirir. Bu sayede birey yakın mesafe, orta yakın mesafe, uzak mesafe olmak üzere her mesafeyi doğal merceğiyle ve de yeni yerleştirilen göz içi lensle kombine görebilir.

Geleceğin Tedavisinde Akomodatif Lens Uygulaması

Günümüzde uzak mesafe, orta yakın mesafe ve yakın odakların başarılı bir şekilde tedavisi yapılabilmektedir. Fakat birey uzağa bakarken, kendini düzenleyen merceğin yakına bakarken değişmesini isteyebilir. Bu durum da akomodasyon bir diğer adıyla uyum şeklinde adlandırılır. 

Bu tür lenslerde, içi sıvı özellikte, gözün uyum esnasında lensin sıkışması sayesinde merceği daraltan, ve de kataraktın arkasında yer alan zarın öne – arkaya hareket etmesiyle merceği ileri – geri konumlandıran yaylılar gibi detaylı bir teknoloji bulunur.

Yüksek Astigmatlara Özel Lens

Göz içi lenslerin çoğunlukla standarttır. Fakat gözün kornea tabakasının bilinenin aksine kubbe biçiminde değil de hafif silindir şeklinde olduğu astigmat bireylerde farklı yapıda lensler tercih etmek gerekmektedir. 

Bu sayede aynı lens ile uzak mesafe, orta yakın mesafe, yakın mesafe ve astigmat düzeltilebilir. Astigmat derecesinin 3-4 şeklinde olan bireyler için hazır lensler mevcut olup daha yüksek derecede astigmata sahip olan bireylere lens özel imal edilir.

Katarakt Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Komplike yapıda olmayan bir katarakt ameliyatı yalnızca 10 – 15 dakika kadar sürer. Fakat ameliyata hazırlık, ameliyat ve de dinlenme talimatları göz önüne alındığında hastanede 90 dakika ya da daha uzun zaman geçirmeniz gerekebilir.

Katarakt ameliyatı gerçekleştikten sonra sizi kalacağınız yere götürmek ve size ihtiyaçlarınız konusunda yardım edecek bir refakatçiye ihtiyacınız olacaktır. Gözlerinizi güneşten ve parlak yüksek ışıktan korumak adına, ameliyat sonrası talimatlara uyulması, koruyucu gözlüğü çıkartmamaya özen gösterilmesi gerekmektedir. İlaçlı olan göz damlalarının ameliyat sonrasında birkaç hafta uygulanması ve uyurken ya da dinlenirken gözlerinizi korumak için koruyucu özellikteki siperlikleri takarak uyumaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Gözlerin iyileşme aşamasındaki ilk günler ile beraberinde gelen haftalarda göz kızarıklığı ile bulanık görme durumu azalarak ortadan kalkar.

Ancak operasyonu gerçekleştiren doktorunuz ihtiyaçlarınıza özel olacak şekilde size uygulamanızı gerektirecek ek talimat ve de bilgilendirmelerde de bulunabilmektedir.