loading

Keratokonus, şeffaf ve kubbe şeklinde olan kornea dokusunun ilerleyici incelmesi ve dikleşmesi ile karakterizedir. Genellikle 10-25 yaşlarında başlayan bu hastalıkta, özellikle astigmat ve miyop derecelerinde hızlı bir artış meydana gelir.

Her iki gözü de etkiler ama çoğunlukla bir gözde daha belirgindir. Keratokonus erken tanısı ve tedavisi oldukça önemlidir. Keratokonus tedavisi hastalığın düzeyine göre değişiklik gösterebilmekle birlikte, Keratokonus ameliyatı tedavinin asıl bileşenidir. İlerleyici korneal incelmeyi durdurabilen tek tedavi Çapraz Bağlama veya Cross Linking denilen Keratokonus ameliyatıdır.

Keratokonus gençlerde 35 yaşına kadar ilerleme eğilimi gösteren ve görme kaybına yol açabilen önemli bir hastalıktır. Mutlaka dikkatle ele alınmalı ve hastalar tarafından ihmal edilmemelidir.

Keratokonus Belirtileri

  • Erken evrelerde gözlük numaralarında sıklaşan değişim 
  • Net bir görüş sağlanamaması
  • Işığa hassasiyet – kamaşma
Keratokonus Hastası Görüşü

Keratokonus Tedavisi - Cross Linking – Çapraz Bağlama

Keratokonus hastalığının tanı, tedavi kararı ve hastalığın takibinde muayene bulgularının yanı sıra kornea topografisi büyük önem taşımaktadır. 

Keratokonus teşhis edildikten sonra, ilerleyen veya ilerleme ihtimali olan tüm hastalarda Cross Linking işlemi yapılmasını tavsiye ediyoruz.  Hastalığın ilerlemesini engellemek için bu işlemin vakit geçirmeden yapılması gerekmektedir.

Günümüzde keratokonus tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Corneal Cross linking(CXL)veya Çapraz Bağlama adı verilen işlem ile kornea dokusunun sağlamlığı arttırılarak hastalığın ilerlemesi durdurulabilmektedir.

Keratokonus ameliyatı – Çapraz Bağlama lokal anestezi ile gerçekleştirilir. Standart protokolde; korneanın epitel denilen üst kısmı nazikçe soyularak ve 30 dakika boyunca 1-2 dakikada bir Riboflavin (B2)damlatılır. Sonra da en az 10 dakika boyunca UV-A ışını verilir.

UV A ışının gücüne bağlı olarak süre değişmektedir.  Ancak 10 dakikadan kısa olan uygulamaların etkinliğinin az olabileceği bilimsel olarak gösterilmiştir (3 mW =>> 30 dakika veya 9mW =>> 10 dakika). 

Uygulama bitince göze koruyucu kontakt lens takılır. Böylece göz ağrısı ve hassasiyeti azaltılarak daha hızlı iyileşme amaçlanır. İlk gün yanma, batma, sulanma olabilir, özellikle ışığa hassasiyet biraz daha uzun sürer.

Hastaların 2 yıllık takibinde %70 hastada kornea dikliğinde azalma sağlanır.

Cross Linking Tedavisi

Hangi Hastalarda Çapraz Bağlama Tekrar Yapmak Gerekir?

Keratokonusun hastalarının takipleri cross linking işleminden sonra da düzenli olarak yapılmalıdır. Hastalık cross linking işlemi sonrasında %90 oranında kontrol altına alınır ancak %10 hastada ilerleme devam edebilmektedir. Kornea topografisinde dikliğin artması durumunda cross linking işlemi tekrarlanmalıdır.

Keratokonusta Yapılan Diğer Ameliyatlar

Çapraz Bağlama veya Cross Linking, Keratokonus tedavisinde ilerlemeyi durduran tek uygulamadır ve en sık yapılan Keratokonus ameliyatıdır. Bu işlem direkt olarak görmeyi düzeltmediği için sonrasında hastanın durumuna bağlı olarak yumuşak, hibrid veya sert kontakt lensler ya da gözlük ile görme kalitesi arttırılmaya çalışılır.

İleri düzey Keratokonus hastalarında ve kontakt lensin uygun olmadığı hastalarda görme kalitesini arttırmak amacıyla Korneal Halka takılabilir. 

Görmenin az olduğu, kornea merkezinde saydamlığın kaybolduğu son dönem Keratokonus hastalarında ise kornea nakli (korneal transplantasyon-keratoplasti) tercih edilecek yöntemdir.