loading

Retina Yırtılması Nedir?

Gözde meydana gelen rahatsızlıkları incelerken, öncelikle gözü iki bölümde kontrol ediyoruz. Gözün ön kısmında; Kornea ve Lens vardır. Gözün arka kısmında da Retina ve Vitreus; görme işlevini yerine getiren sinirsel iletilerin tümünü beyine ileten kısımdır. İşte gözün bu arka bölümünü ilgilendiren ameliyatlara Retina Ameliyatı veya Vitrektomi ameliyatı adı verilmektedir.

Gözün arka kısmında bulunan Retina ve Vitreus üzerinde bir işlem yapılacaksa; özel aletler kullanılarak, 1 mm. den küçük kesiler açılarak yapılmaktadır. Vitrektomi ameliyatı; gözün içerisinde bulunan vitreus adı verilen jelin alınması üzerine yapılan bir ameliyattır. Gözün büyük kısmını dolduran vitreus jelinin alınması üzerine retina tabakasında oluşan sorunların ameliyatı gerçekleştirilebilmektedir.

Retina

Retina Ameliyatı Nedenleri

Retina ameliyatı, gözün arkada ve derin dokularını ilgilendiren hastalıklarda gerçekleştirilmektedir. Retina ameliyatlarının en sık nedenleri;

  • Retina yırtığı,
  • Göz içinde meydana gelen kanama,
  • Retinada delik,
  • Retina üzerinden zar oluşumu (epiretinal mebran)
  • Travma ile göze yabancı cisim girmesi
  • Merceğin vitreusa düşmesi

Retina ameliyatını genel veya lokal anestezi ile gerçekleştiriyoruz. Göz duvarında öncelikle 3 adet yaklaşık büyülüklüğü 0.5 mm olan delikler açıyoruz, vitreus boşluğuna ve oradan da retinaya ulaşıyoruz. Gözün içinde bulunan jeli probla temizlendikten sonra retinada oluşan problemi gidermek için girişimde bulunuyoruz.

Virektomi ameliyatı sırasında mikro cerrahi aletler kullanılmaktadır. Bu yöntem ile sklerada çok küçük delikler açıldığı için dikiş atılmasına gerek kalmamaktadır. Aynı şekilde 20 gauge ölçek vitrektomi ile yapılan operasyonlarda sklerada açılan delikler büyük olacağından işlem sonrasında dikiş atılması gerekmektedir.

Yapılan operasyonların ardından gözde batma hissi, kızarıklık ve ağrı görülebilmektedir. Son yıllarda dikişsiz olarak yapılan vitrektomi uygulaması ile iyileşme dönemi ve operasyon süresi kısalmıştır. 

Ameliyat sırasında gözde bulunan rahatsızlığın ciddiyetine yönelik olarak gözün içine silikon yağı, gaz veya serum yerleştirilebilmektedir. Bu şekilde olduğunda hastalarımızın aynı pozisyonda bir süre yatmalarını tavsiye ediyoruz. Ayrıca gözünün içine gaz yerleştirilen hastalarımızın da, gaz emilinceye kadar uçakla seyahat etmeler i sakıncalı olmaktadır.

Göz içerisine silikon yağı yerleştirdiğimiz hastalarımızın da aynı şekilde; 3 ile 6 ay arasında silikon yağının çıkarılması için gelmeleri gerekmektedir. Mutlaka göz operasyonundan sonra dış etkenlere karşı gözü korumak amacıyla bandaj takılması önemlidir. Vitrektomi ameliyatı sonrasında, uygulanan yönteme göre kısa zamanda evinize dönebilirsiniz.

Ameliyat sonrasındaki dönemde görmenin iyileşmesi ve anatomik yapının düzelmesi, görmede etkili hassas yapıların ne kadar etkilendiği ile alakalıdır. Eğer göz içi kanamaları gibi retinanın etkilenmediği durumda operasyon yapıldığı takdirde olumlu gelişmeler daha kısa sürede gelişmektedir. Retinanın etkilendiği operasyonlarında, uzmanlarımız tarafından gerçekleştirilmesi sonucunda iyi seviyelere ulaşıyoruz.

Retina ameliyatı hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz; bizlere dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.