loading
Lazer Göz Ameliyatı Türleri

Günümüzde kırma kusurlarının tedavisinde lazer göz ameliyatı sık tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Amaç dereceyi azaltmak ve kişinin gözlük veya kontakt lense ihtiyacı olmadan hayatına devam edebilmesini sağlamaktır. 

Bilgisayar kontrollü cihazlarla kısa sürede yapılan bu ameliyatlarda en önemli kısım, ameliyattan önce ayrıntılı bir muayene ile gözün lazere uygun olup olmadığının belirlenmesidir.

Göz hastalıklarında kullanılan başka lazer çeşitleri olsa da, lazer göz ameliyatı denildiğinde genelde gözün kırma kusurlarının düzeltildiği, halk arasında “göz çizdirme” olarak bilinen excimer lazer tekniği kastedilmektedir.

Kırma kusurlarını tedavi etmekte kullanılan lazerin de birden fazla çeşidi vardır. Detaylı göz muayenesi sonrası  kişinin ihtiyacına uygun olan yöntem seçilmektedir. Bu doğrultuda hasta ve hekim göze uygun yönteme beraber karar vermektedir. Günümüzde lazer göz operasyonlarında etkin bir şekilde kullanılan operasyon türleri şu şekildedir;

  • LASIK göz ameliyatı
  • Femto LASIK göz ameliyatı
  • LASEK göz ameliyatı
  • PRK göz ameliyatı
  • i-LASIK göz ameliyatı
  • No Touch Lazer göz ameliyatı
  • SMILE göz ameliyatı
Lazer Göz Ameliyatı

Göz operasyonları yaşam kalitesini hızla yükselten ve başarı oranı yüksek olan operasyonlar içerisinde yer almaktadır. 

Günümüzde hastanın durumuna göre sıklıkla kullanılan lazer yöntemlerinin detayları ise şu şekildedir;

LASIK Göz Operasyonu

LASIK tekniğinde lazer ışını kullanılarak korneanın üst kısmından ince bir kornea tabaka kaldırılır ve alt kısma excimer lazer uygulanarak mevcut numara düzeltilmesi gerçekleştirilir.

LASIK göz operasyonu hipermetrop, miyop ya da astigmat bulunan bireylere uygulanan lazer göz operasyonları arasında yer almaktadır. Bu göz operasyonunda operasyon şartlarını sağlayan 10 numaraya kadar miyop bireyler, 6 numaraya kadar hipermetrop ve astigmat bireyler tedavi edilebilmektedir.

Femto LASIK Göz Operasyonu

Yaklaşık olarak 10 dakika süren bu lazer göz operasyonunda astigmat ve hipermetrop bireylerde 6 numaranın altında gerçekleştirilebilen bu operasyon, miyop bireylerde ise 10 numaranın altında gerçekleştirilmektedir. Ancak şiddetli göz tansiyonu mevcut ise bu operasyon türü tercih edilememektedir.

Femto lazer yönteminde bireye özel kesi oluşturulduğundan ameliyat başarı oranı yüksektir. Bireyin kornea tabakasında ince bir tabaka özel bir kesi ile açılır ve problemli bölge üzerine lazer uygulanarak problem ortadan kaldırılır.

LASEK Göz Operasyonu

Kornea tabakasının ön kısmında ince bir tabaka kaldırılmadan doğrudan excimer lazer uygulaması ile kornea şekillendirilmesi gerçekleştirilir. Lasek esasen lasik ve prk uygulama tekniklerinin arasında yer alan bir tekniktir.

Kornea yapısının uygun olmadığı bireylerde bu yöntem tercih edilmez.

PRK Göz Operasyonu

Lazer göz ameliyatlarının ilk kullanıma geçen türü PRK lazer ameliyatıdır. İnce korneaya sahip ve tıbbi rahatsızlıklarının gözlerine etki ettiği bireylerde bu yöntem daha sık uygulanır.

Kornea tabakasından flap kaldırılmadığından ve kornea korunduğundan göz yaralanması ile karşı karşıya olan bireylerde prk daha sık tercih edilir.

i-LASIK Göz Operasyonu

Bu göz operasyonunda gözde hangi noktalarda problemlerin olduğunun tespit edilmesi için bir göz haritası çıkarılır. 

Bu tespit içerisinde gece görme durumu da dâhil bütün problemler incelenir ve herhangi bir kesi işlemi gerçekleşmeksizin yalnızca lazer ile gözdeki mevcut problemlere lazer tedavisi uygulanır.

No Touch Göz Operasyonu

İnce kornea tabakasına sahip olan ve düşük miyop ya da düşük astigmat göz problemi olan bireylerde tercih edilen özel yüzeysel göz operasyonudur. 

Ağrısız ve kesi atılmadan temassız bir şekilde gerçekleştirilen bu operasyon özellikle gözlerine darbe alma durumu ile karşı karşıya olan bireylerde sık tercih edilir.

SMILE Göz Operasyonu

Günlük hayatında ya da iş hayatında ciddi bir darbe ya da yüksek basınç ile karşı karşıya kalabilecek bireylerde bu lazer göz operasyonu gerçekleştirilmektedir.

Darbelerden ya da basınçtan gözün etkilenmemesi ve net bir görüş elde edilebilmesi adına tercih edilen bu yöntemde -10 numaraya dek miyop bireyler, -5 numaraya kadar da astigmat bireyler tedavi edilebilmektedir.

Lazer Göz Ameliyatı Riskli mi?

Lazer göz ameliyatları günümüzde çok sık kullanılan ameliyatlardan bir tanesidir. Ancak her başarılı ameliyat gibi bu ameliyatın da kendi içerisinde bazı riskleri bulunmakta olup komplikasyon oranı yaklaşık olarak %4’ün altında seyretmektedir. Karşılaşılabilecek düşük orandaki riskler;

  • Lazer sonrası görme seviyesinin istenen seviyede olmaması
  • Kuru göz sorunu
  • Yüksek ışıkta kamaşma

Lazer göz ameliyatlarında karşılaşılabilecek riskleri en aza düşürmek için konusunda uzman doktorlar ve ekipmanlarla çalışmak, ameliyat sonrasında talimatlara uymak bu nedenle çok önemlidir.

Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken konular genel olarak darbelere karşı gözleri korumak, kontrolleri aksatmamak, gözü yüksek ışıktan korumak ve göz hijyenini sağlamak şeklinde olacaktır. Ancak gerçekleştirilen operasyon türüne ve uygulanan tekniğe göre kişinin uyması gereken durumlar değişiklik gösterebilmektedir.

Kimler Lazer Göz Ameliyatı Olabilir?

Lazer göz ameliyatı yaptırmak isteyen bireylerin 18 yaşını doldurmuş olması şartı aranır.

Bunun yanı sıra son 2 sene içerisinde göz numarasında herhangi bir numara ilerlemesi olmayan ve de numarası; miyop olanlar için (-1) ile (-10) arasında, astigmat olanlar için (-1) ile (-6) arasında ve de hipermetrop olanlar için de (+1,5) ile (+6) arasında olması beklenmektedir.

Basında Biz

Lazer Göz Ameliyatı