loading
Göz Tansiyonu Ameliyatı

Dünyada glokom tedavisi için en sık yapılan ameliyat Trabekülektomi adı verilen ameliyattır. Bu ameliyat sonrasında göz tansiyonun kalıcı şekilde düşürülmesini hedeflemekteyiz. 

Genelde ameliyat sonrasında hedefimiz göz içi basıncını yaklaşık 10mmHg’dır. Bu ameliyatın ortalama sorun yaşama olasılığı yaklaşık %12 olarak bildirilmiştir. Bu yazıda göz tansiyonu hakkında bilgilere yer verilecektir.

Bu ameliyata genelde son seçenek olarak görme kaybı riski yüksek hastalarda tercih ediyorum. Bu nedenle görece riskli bir durum olarak nitelemekteyiz. 

Ancak bu ameliyatı önerdiğim hastaların neredeyse ameliyat bir seçenek değil, zorunluluktur. Ameliyat gerçekleştirilmez ise görme kaybı risk çok daha fazladır.

Göz Tansiyonu Ameliyatı Riskleri Nedir?

Her ameliyatta olduğu, yapılan tüm cerrahi işlemlerin az veya daha çok riskleri vardır.  Göz tansiyonun az veya aşırı bir şekilde düşmesi. İyileşme sorunları da görülebilir. Katarakt oluşumu, kornea iyileşme sorunları. Göz içi kanama diğer istenmeyen bir yan etkidir.

Göz Tansiyonu Ameliyatı Sonrası Görme Bulanıklığı Neden Olur?

Bu durum genelde ilk hafta içinde geçer ve ciddi bir nedene bağlı değildir.

  • Göz tansiyonun aşırı düşmesi
  • Göz içinde reaksiyon oluşması
  • Koroid tabakasında ayrılma
  • Retina tabaksında ödem
  • Gözde enfeksiyon gelişmesi

Göz Tansiyonu Ameliyatı Başarısı Nasıl Artırılır?

Ameliyat konusunda deneyimli olmak önemli bir faktördür. Ameliyat yerinin geniş hazırlanması gerekir.

Ameliyat yerine mitomisin c ilaç uygulaması dünyadan kabul görmüş güncel bir tekniktir. Bu ilaç sayesinde ameliyatın uzun süreçte başarılı kalması sağlanır.

Göz Tansiyonu Ameliyatı Sonrası Göz Tansiyonu Artarsa Ne Yapılabilir?

İğneleme veya ameliyat yeri yakınına ilaç enjeksiyonu yapılabilir.