loading

Göz kapağı ameliyatı özellikle 65 yaşından sonra en sık yapılan ameliyatlardan birisidir. Blefaroplasti en sık yapılan ameliyat olup, göz kapağında bulunan cilt fazlalıklarının alınması işlemidir ve 35 yaşından itibaren sıklıkla yapılmaktadır. 

Göz kapağı ameliyatı; estetik sebeplerle yapılabildiği gibi, göz kapağı düşüklüğü, göz kapağının dışa veya içe dönmesi, yüz felcine bağlı  göz kapağının kapanmaması gibi tıbbi gereklilik hallerinde de uygulanmaktadır. Göz kapağının tüm estetik ve tıbbi problemlerinin çözümü ile oküloplastik cerrahi bilim dalı ilgilenir.

Göz kapağı ameliyatlarında göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta göz ve göz kapağı anatomisine ve fizyolojisine hakim olarak cerrahi yapılmasıdır. Yüz ve göz kapaklarında radikal cerrahi yapılması hem göz kapağının kapanamaması ve gözde şiddetli kuruluk gibi ciddi sorunlara yol açabilir, hem de kişi doğal yüz görünümünü kaybedebilir.

Göz Kapağı Estetik Ameliyatları

  • Üst göz kapağındaki fazla cilt ve gerekirse yağ dokusunun alınması
  • Alt göz kapağındaki torba ve cilt fazlalıklarının alınması
  • Kaş kaldırma
  • Asyalı blefaroplastisi
  • Gençlerdeki üst kapak kıvrımının düzeltilmesi

Blefaroplasti Ameliyatı Nedir?

Göz kapağı estetiği ameliyatı veya blefaroplasti, fazla cildin ve cilt altı yağ dokusunun alınması işlemdir. “Göz kapağı kaldırma” terimi bir yanlıştır, çünkü göz kapağı ameliyat sırasında gerçekten kaldırılmaz. Blefaroplasti ameliyatında öncelikle fazlalık doku belirlenip her iki göz simetrik olacak şekilde kalemle işaretlenir.

Lokal anestezi sonrasında fazla ciltle beraber cilt altı doku, gerekirse sarkan fazla yağ dokusu da çıkarılarak kesi kapatılır. Üst kapakta cilt kesisi kapak kıvrımından yapılır, böylece ameliyat izi belli olmaz. Alt kapakta ise kesi ya kirpiklerin hemen altından ya da kapağın iç tarafından yapılır. 

Yaklaşık 1-2 saat süren işlem sonrası kişi evine gidebilir. İlk birkaç gün ödemli olan kapaklarda, morluk oluşabilir ve bunlar zamanla azalır. Bir hafta-10 gün sonra dikişler alınır ve kişi ameliyattan 10-14 gün sonra normal hayatına devam edebilir. 

Blefaroplasti sonrasında en sık görülen komplikasyon aşırı doku çıkarılmasına bağlı göz kapağının tam kapanamaması ve buna bağlı kuruluk gelişmesidir. Bu durumdan kaçınılması için aşırı doku çıkarılmaması gerekir. İlk günler ödeme bağlı hafif ve geçici olabilen bu durum gerekirse suni gözyaşı ile desteklenir.

Göz estetiği ameliyatları ile gözlerdeki yorgun görünümden kurtulmak mümkündür. Göz estetiği ameliyatının başarısı için hastanın doğru ve gerçekçi bir şekilde bilgilendirmesi gerekir. Uygun ameliyat tekniğini belirleyerek, hastaların sağlıklı bir şekilde doğal bir görünüm kazandırılması hedeflenmelidir.

Göz Kapağı Ameliyatı

Göz Kapağı Ameliyatları

Göz Kapağı Estetiği
Her iki üst göz kapağında aşırı cilt katlantıları (dermatoşalazis) olan hasta.

Dermatoşalazis yaşla beraber dokularda meydana gelen gevşeme sebebiyle göz kapağının ve yağ dokunun sarkmasıdır. Görme alanını daraltarak görme kalitesini bozan bu durum yaşlı ve yorgun bir görünüme sebep olur. 

Blefaroplasti kirpiklerin üzerine sarkan cilt ve gerekirse yağ fazlalıklarının alınması işlemidir. Böylece görme kalitesi artar, genç ve doğal bir görünüm sağlanır. Özellikle kadınların makyaj yapmak istedikleri bu alan böylece açılmış olur.

Göz Kapağı Estetiği
Her iki üst göz kapağında aşırı cilt ve cilt altı dokuların sarkması; Blefaroşalazis

Blefaroşalazis, daha çok kadınlarda, erken yaşlarda görülen, dönem dönem her iki üst göz kapakta ödem oluşmasıdır. Sebebi bilinmeyen nadir bir durumdur. Zamanla tekrarlama sıklığı azalır ve kapak dokusunda ciddi incelme, kırışıklık ve yağ dokusunu da içeren sarkma ile sonuçlanır. Bu durumun tedavisinde fazla cilt ve cilt altı yağ dokusunun çıkarıldığı Blefaroplasti ameliyatı yapılır.

Göz kapağı düşüklüğüne neden olan, cilt fazlalıkları ve yağ dokusu alınırken, eğer kaş düşüklüğüde mevcut ise, aynı ameliyatta kaş kaldırma da eklenir. Eğer bu kaş düşüklüğü giderilmeden sadece fazla cilt dokusu alınırsa, kaşlar iyice kirpiklere yaklaşacaktır.

Asyalı blefaroplastisi, Türki -Tatar kökenli kişilerde anatomik olarak üst göz kapaklarında katlantı yoktur. Bu kişiyi daha yorgun, yaşlı ve gözleri daha küçük gösterir. Bu hastalarda sınırlı miktarda cilt alınır, bir miktar yağ dokusu da çıkartılması gerekir. 

Bu şekilde göz daha büyük ve güzel bir görünüme kavuşurken, kişi daha canlı ve genç görünür. Oluşan cilt kıvrımı kadınlar için önemli olan kapak makyajının çok daha güzel görünmesini sağlar.

Bazı kişilerde iki göz kapağı arasında oldukça belirgin bir asimetri olabilmektedir. Böyle hastalarda asimetrik bir şekilde üst göz kapağı ameliyatı yapılarak, daha simetrik bir görünüm kazanılabilir. Kadınlarda bu bölgede yapılan makyaj oldukça önem taşır.  Bu durumu her zaman göz önünde bulundurmak gerekir.

Alt göz kapağında torbalanma, yorgun ve uykusuz görünüme neden olabiliyor. Böyle hastalarda alt göz kapağında yağların alınması mümkündür.

Alt göz kapağı ameliyatları agresif bir şekilde gerçekleştirildiğinde ciddi sorunlara neden olabilir. Bu nedenle oldukça sınırlı cerrahi yapılması gerekir. Alt göz kapağındaki gözün kapanmasını sağlayan kaslara hiç dokunulmamalıdır. 

Alt göz kapağının altında aşırı sarkma var ise, elmacık kemiği üzerindeki dokular yukarı asılması gerekebilir. Bu askılama işlemi alt göz kapağında çekinti oluşmasını da engelleyecektir. Alt göz kapağındaki cilt çıkartılması 5-6 mm gibi sınırlı tutulmalıdır.

Göz kapağı ameliyatları bilimsel bir şekilde, anatomiye saygılı doğal bir görünüm elde etmeye yönelik olarak sanatsal bir incelikle gerçekleştirilmelidir.