
Pterjium, göz eti veya gözde et büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Göz eti ameliyatı tekniği olarak altın standart olarak kabul edilen tedavi yöntemi, göz etinin ameliyat ile alınmasıdır. Tekrar etmemesi içinde alınan yere, göz diğer bir bölgesinden alınan doku transfer edilir. Buna ‘’konjonktival otogreft veya limbal otogreft’’ adı verilir.
Göz eti ameliyatı kaç yaşında yapılmalı?
Özellikle ameliyat sonrasında iz kalmaması için ve daha çabuk iyileşme sağlanması için erken ameliyat önerilmektedir. Geçmişte göz hekimleri, hastalarına daha geç ameliyat olmalarını önermekte idi. Ancak bugün anlaşılmıştır ki; göz etinin ameliyatının geciktirlmesi, ameliyat sonrası iyileşme üzerine olumsuz etkileri bulunur.
Göz Eti Ameliyatı
Gaz et ameliyatının erken yapılmasının faydaları?
- Daha çabuk iyileşme
- Kornea tabakasında iz kalmaması
- Astigmatın önelenmesi
Göz eti ameliyatı dikişsiz yapılabilir mi?
Bu ameliyatın dikişsiz yapılamsı mümkün, ameliyat maaliyeti artıyor. Ancak benim tercihim ameliyat sonrası iyileşmenin daha kolay ve ağrı batma gibi şikayetler daha az olduğu için dikişsiz yöntemi öneriyorum.
Başka ameliyat yöntemleri var mı?
-Amniyon zar, mitomisin c isimli ilaç uygulaması gibi yöntemler mevcut. Önceki bahsettiğimiz yöntemlere göre daha az kullanmaktayız.
Pterjium tekrar ediyorsa ne yapılabilir?
Güncel oalrak bildirlen göz kenarına ilaç enjeksiyonu şeklinde tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunları ancak yakın takip edebildiğimiz hastalarda gerektiğinde gerçekleştirmekteyiz.
Göz et ameliyatı sonrasınde nelere dikkat etmek gerekir?
-Doktorunuzun önerileri doğrultusunda ilaçların düzenli kullanılması oldukça önemli. Benim kişisel tercihim, göz yaşı damlaları ve göz yaşı fonksiyonunu destekleyen tedavilerin uygunmasıdır. Bu tedaviler ile pterjiumun tekrarını engellemeyi hedefliyoruz.
ÖZET;
Pterjium – Göz eti ameliyatını erken dönemde gerçekleştiriyoruz
Ameliyat 20-30 dakika sürmektedir
Dikişsiz ameliyat ile ameliyat sonrası ağrı oldukça az olur
Ameliyat sonrası düzenli tedavi ile nüksler engellenir
Nüks ederse erken müdahele ile durdurmak mümkün
4 yorum
Merhabalar.Göz eti sorunu bendede var doktora gittim ve bana başlangıç seviyesinde olduğunu şimdilik müdahale edilmemesinin uygun olduğu söylendi.Benim endişem ameliyat sonrası tekrarlama riski bunun için bi oran belirtebiliyormusunuz?
Merhaba Serhat bey, göz eti ameliyatlarında tekrarlama olabiliyor. Tekrar etmemesi için greft konulması gerekir. Düzenli tedavi ve greft konulması ile nüks oranı azalmaktadır. Eğer greft konulursa ancak %10-15 nüks edebilmektedir. Greft konulmaz ise nüks oranı çok daha yüksektir.
marhaba hocam iki gün önce göz etinde ameliyat oldum fakat baya bir ağrı var fakat aynı zamanda uzağı bulanık görüyorum bunlar düzelecek mi
Merhaba ; İsmail bey öncelikle geçmiş olsun, bu konuyla ilgili ameliyat ve tedavinizi yapan hekimden tavsiye almanız uygun olur. Anlayışınız için teşekkürler.