loading
Göz Çizdirme Nedir?

Gözlük veya kontakt lens kullanımından kişileri kurtarmak için yapılan ameliyatlara genel adıyla göz çizdirme ameliyatları adı verilmektedir. Bu isimlendirmenin esası “radyal keratotomi” adı verilen eski bir tekniğe dayanmaktadır. Bu ilk teknikte, kornea üzerinde yapılan çizikler ile miyopi düzeltilmekteydi. Bugün bu teknik kullanılmasa da halen halk arasındaki isimlendirme aynıdır.

Göz çizdirme gözün kornea tabakasında lazer cihazı yardımı ile yapılan yeniden şekillendirme işlemidir. Bu şekil değişikliği sayesinde görüntü netleşmesi sağlanır ve kişilerde göz bozukluğu var ise bunun önüne geçilmiş olur.

Göz Çizdirme

Göz Çizdirme Ameliyatı

Göz çizdirme ameliyatı yerine, literatürde refraktif cerrahi isimlendirmesini kullanırlar. Refraktif cerrahi ameliyatlarından bugün en sık başvurulan yöntemler; iLasik ve No Touch yöntemidir.

Bu iki yöntem arasındaki temel fark ise; iLasik ameliyatında kornea tabakasında önce bir kapak oluşturulur, lazer işlemi sonrasında bu kapak kapatılır ve ameliyat sonrası ağrı daha az olur.

PRK veya No touch ameliyatında ise, kornea tabaksından kapak kaldırılmaz, direkt olarak kornea sıyrılır ve lazer işlemi yapılır. Bu işlem sonrasında hastanın ağrı şikayeti çok daha fazla olmaktadır.

İLasik işlemi sonrasında ağrı batma çok daha az olur ve iyileşme daha hızlıdır. Bu avantajına karşın her hasta iLasik işlemi yapılamaz. Özellikle kornasında hafif incelme bulunan kişilerde PRK veya No Touch adı verilen yöntem uygulanır.

Lazer göz ameliyatı yaptığımız hastalar 2 – 3 gün içerisinde net görmeye başlayıp normal hayatlarına dönerler. İlk birkaç gün ağrı veya batma şikayeti olabilir. Bu şikayetler yapılan ameliyatın tipine göre değişmektedir.