loading
Çocuklarda Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı

Çocuklarda göz yaşarması, göz yaşı kanalının doğumsal olarak oluşmaması nedeniyle ortaya çıkar. En sık şikayet bebeklerde sabahları artan çapaklanma ve gözlerde sulanmadır. Bu doğumsal nedenler;

  • Göz yaşı kanal sisteminin oluşmaması

Göz Kanalında Tıkanıklık Belirtileri

  • Göz – burun birleşim yerinde şişlik, kızarıklık
  • Sürekli sulanma
  • Gözlerde çapaklanma

Şikayet doğumdan bir ay sonra belirgin hale gelir. Üst solunum yolu enfeksiyonlar ile artabilir. Kulak burun boğaz tarafından muayene ve tedavi edilmesi gerekebilir.

Çocuklarda Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığı Teşhisi

Teşhis, klinik hikayeye ve muayene bulgularına dayanır. Test olarak floresein kaybolma testi gerçekleştirilebilir. Muayene sırasında masaj yapılması ve iltihaplı akıntının çıktığını görülmesi önemlidir.

Ayrıca kanalın mikroskopta görülmesi de doğumsal kanal oluşma defektlerinin teşhisinde önemlidir.

Whatsapp İletişim Hattı

Çocuklarda Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığı Tedavisi

Tercihim ilk 12 ay sonunda sondalama yapılmasıdır. Sadece çapaklanma için damla kullanması gerekmez, çapaklanmanın ılık su ve bebek şampuanı ile temizlenmesi yeterlidir.

Damlalar kanal açıcı değildir, kanal açmak için en önemlisi masaj ve sondalamadır.

Kanalı açacak probing adı verilen sondalama işlemi 6.aydan itibaren yapılabilir. Sondalama işlemi yetersiz olduğunda tekrarlanabilir. Sondalama işlemi sırasında mümkünse endoskopi ile kontrol yapılması uygundur.

3 yaşından sonra DSR adı verilen açık ameliyat ve silikon tüp konulması ameliyatı yapılır.

Göz Yaşı Kanal Tıkanıklığı Masaj

Doğru masaj yapılması oldukça önemlidir. Genelde yanlış yapılır. Günde 4 kez ve 10 defa yapılmalıdır. Masaj sırasında bebeğin ağlaması oldukça normaldir. Yüzeysel okşayan şekilde masaj yapılması genellikle faydasızdır. Burun ile göz birleşim noktasına bastırarak masaj yapılması gerekir. 

Bazı hastalarda erken sondalama yapılabilir. Özellike şişlik olan Amniyotosel adı verilen durumda erken sondalama işlemi tercih ediyorum.

Sondalama işleminde düzelme olmaz ise, silikon tüp (Ritleng entübasyon) yapılması 2. tedavi seçeneğidir. Bu tüpün 3 ay yerinde tutulması gerekir.

Sondalama işlemlerinin burundan endoskopi eşliğinde yapıldığında, burundan açıklığın görülmesi önemlidir. Diğer bir önemli nokta, üst kanal açıklığının kullanılmasıdır.